Huiskamermuur
Bert Kramer en Marie -Jose Hamers in de Surinamestraat, Madoerastraat en hofje, Bataviastraat en Paramaribostraat
Bert Kamer en Marie-jose hebben hun vormgevers talenten en ideeen samengevoegd in hun bedrijf Staalenstof.Hun werk en werkwijze is interactief, speels en creeert ruimte om mee te doen en te denken.Graag laten ze hun werk “op straat” ontstaan.De interactieve manier van werken paste erg goed bij een groepje bewoners uit Complex 501 (dicht in de buurt van complex 507) die zelf al allerlei ideeen hadden voor plekken en kunstwerken voor hun straten.
Hieronder de foto’s van de opbouw van de huiskamermuur, een muurrelief gemaakt van piepschuim, hout en poluyrea.Het werk is gemaakt tegen een oude muur met gaten erin.Bert bespreekt het werk met de bewoners tijdens de opening. De kleur grijs staat nog ter discussie. Misschien krijgt het werk nog een andere kleur.
BEKNOPTE UITLEG BIJ DE HUISKAMERMUUR
Het beeld wordt een herinnering aan een huiskamer en aan alles dat in een huiskamer kan staan. Hiervoor vroegen wij input van de buurt.Het werk gaat over nieuwsgierigheid en gastvrijheid. Een kijkje in een woonkamer. Het is een werk met diepte waardoor er een relief ontstaat, door dit relief speelt de zon met het werk.Door het vervreemdende perspectief en de dieptewerking in combinatie met de toeschouwer wordt het beeld constant anders beleeft.We hebben geprobeerd een beeld op de gevel te bedenken waarbij het raampje het centrale midden is waar vanuit de verschillende straten weglopen.De straat die naar het midden toeloopt gaat aan het einde de hoek om waarbij het venster een belangrijke rol speelt. De straten in het werk refereren naar het vertrek en aankomen, kort gezegd verhuizen. Het mystieke van de leegte gaat over mogelijkheden en vrij invullen van de ruimte.
Hoe kwam men tot dit ontwerp ?
Annemarie Rompelman , een bewoonster kwam met het idee een permanente expo plek voor de vele kunstenaars uit hun buurtje te maken….Ook speelde het thema nieuw en oud en verandering een rol, binnenkort zal een gedeelte van de woningen gerenoveerd , dit stuk blijkt het oudste woningbouw complex te zijn wat Utrecht heeft. Het bestaat dit jaar 100 jaar en dat wordt gevierd.

Annemarie Rompelman met objecten voor het kunstwerk

Een fotomontage van de muur en de basis voor het kunstwerk
Na veel persoonlijk contact met verschillende bewoners uit het complex ontstond de plek, het beeld en betekenis van een kunstwerk.De bewoners dachten veel na over wat voor soort object en waar het zou kunnen komen.Persoonlijke invulling, intimiteit was iets wat telkens terugkwam.Zo ontstond het idee voor de huiskamermuur.Dit zou perfect kunnen op de grijze muur waar vaak gaten in geschopt worden omdat het met zacht materiaal is geisoleerd.
Ga naar de blog die Bert en Marie-jose hebben gemaakt MarieJosécomplex501.weebly.com/
Of bekijk de samenvatting en foto’s hieronder…..
Hieronder foto’s van bewoners voor de muur waar het kunstwerk komt. Ze poseren met objecten die kunnen bijdragen aan de Huiskamermuur

Tammo Jan , Madoerastaat
- Annelies, Paramaribostraat
Deze mobiel vindt Annelies erg mooi, maar hij maakt te veel lawaai. En houdt de buurt wakker. Hij is inmiddels vervangen door een kleinere
Vraag aan de bewoners van complex 501….
Na te denken over welk persoonlijk object voor jou een mooi verhaal heeft en dat in het kunstwerk geïntegreerd zou kunnen worden , dit kan van alles zijn. Na te denken over wat en hoe jij iets zou willen toevoegen ,heb je een mooie herinnering aan een gebeurtenis of gewoon een mooi verhaal, maar je weet niet hoe je dit zou moeten verbeelden in een object, laat het ons dan ook weten, wij helpen bij het visualiseren. Wil je gewoon iets kwijt? dat kan natuurlijk ook .Vertel aan je buren van ons project! binnenkort zullen we een bijeenkomst organiseren waar jullie van harte uitgenodigd zijn mee te denken

Mijnheer Goris , Surimamestraat

bertus met zijn vrouw
Met deze boormachine is het 40 jaar geleden begonnen.Een van de eerst electrische boormachines, hiermee zijn menig gaatjes in complex 501 geboord.
.Verhaal van Danny (bewoner)
Voordat ik in de Madoerastraat kwam wonen heb ik anderhalf in China gewoond. Ik heb daar vrijwilligerswerk gedaan en les gegeven aan een universiteit. Reizen was altijd al mijn grote hobby (ik heb dan ook geografie gestudeerd) en een tijdje in het buitenland wonen is echt een van de fijnste dingen die ik tot nu toe heb gedaan. Ik ben nog steeds veel met China bezig en probeer bijna dagelijks wat tijd in te ruimen voor zelfstudie Mandarijn; want ik wil m’n spreekvaardigheid zeker niet kwijt raken. Ik werk nu al weer een tijdje voor een reisorganisatie in Leiden en ben nog steeds veel op pad; nu voornamelijk in de Arabische landen.

Marije , Surinamestraat

Danny, Madoerastraat
De chinese vaas die ik gaf is dus een beetje een persoonlijk iets en kan slaan op mijn hobbie’s en op m’n woonplek voordat ik in het Madoerahofje kwam wonen; maar het is ook leuk als het muurkunstwerk daarmee een internationale dimensie krijgt. Het is immers een multiculturele buurt. Ik vraag me ook wel eens af hoeveel etnische achtergronden er wel niet in complex 501 wonen (ik hoor soms zoveel verschillende talen!) En wie weet hoeveel meer er niet in het verleden al gewoond hebben…

Annelies,Bataviastraat
Wil heeft deze kopjes gekocht voor de geboorte van haar kleinzoon 18 jaar geleden.
Het ontwerp is de basis waarop en in afdrukken van persoonlijke bezittingen die jullie hebben ingeverd als relief afgebeeld kunnen worden, net als de afbeeldingen van kunstenaars.Verder is er ruimte voor een bank of bloembak en verlichting.
HIERONDER NOG MEER BEWONERS MET HUN INGELEVERDE BEZITTINGEN………..

Brenda, Madoerastraat
Rechts mevouw Schut , ze woont al 38 jaar met veel plezier in de buurt !

Wilmie

Michel, Surinamestraat
Rechts Wilmie, met een van de eerste modems in 1996 gekregen van haar nieuwe minnaar

Ferry , Surinamestraat

Kirsten, Surinamestraat